top of page

יומני אומנות

כשהייתי ילדה ניסיתי כמה פעמים לנהל יומן. רציתי לכתוב על דברים שקרו לי ושהרעידו את עולמי הצעיר, למשל: מי רקדה עם מי סלואו במסיבה במקלט, מדוע לדעתי ירדנה ארזי היא זמרת יותר טובה מעופרה חזה ועוד כהנה וכהנה סוגיות מעולם הילדה-המתבגרת הממוצעת.

אבל לא הצלחתי להתמיד מעבר לפעמיים או שלוש. כתיבה, כך התברר לי, היא לא עניין של מה בכך, ובטח ובטח לא פורמט שמתאים לכל אחת. לא התחברתי לכתיבה, נשמעתי לעצמי קיטשית ומאולצת. בתכלס, מה שהכי הלהיב אותי בלכתוב יומן היה היומן עצמו - הכריכה הצבעונית והמתוקה עם המנעול המתכתי והמפתח, דפי השורות הריחניים וכל הציוד הנלווה: טושים, מחקים צבעוניים ועפרונות מחודדים. מכיוון שההתלהבות שלי הצטננה ברגע שהחלק של הכתיבה היה צריך לצאת לפועל, זנחתי אותו בצד.

יומן_אומנות_עידן_התמימות.jpg

בתמונה למעלה: כפולה מתוך יומן אומנות אישי שנוסע איתי בתיק לכל מקום

בחלוף 20 שנה ולאחר שנולדו ילדיי, התעורר בי הצורך לתעד את הרגעים המיוחדים והמאושרים שלנו, אבל הרגשתי שתמונה שצילמתי בנייד, נהדרת ככל שתהיה, לא מספרת את כל הסיפור והיה לי חשוב להנציח יותר ממה שנראה לעין. התחלתי למלא עמודי יומן חלק וגדול באיורים המשלבים טקסטים קצרים ובהם תיאור של רגעים בחיים: איפה היינו היום, איזה דברים מצחיקים הילדים עשו, מילים חדשות שלמדו להגיד וכן הלאה. 

משם צמח יומן האומנות הראשון שלי. יומן אומנות (או יומן ויזואלי) הוא מחברת או ספר שלתוכם אפשר "לשפוך" כל תוכן בכל צורה שהנייר יודע לספוג, כשהדגש הוא על חיבורים בין העולמות הויזואליים והכתיבה. אפשר לצייר, לשרבט, לכתוב, לקשקש, לצבוע, להדביק... אין סוף אפשרויות. אפשר להתייחס ליומן כאל כלי שלתוכו יוצקים תוכן מבלי לתכנן מראש, ואפשר להחליט שהיומן יעסוק בנושא מסויים. כך או כך נוכחתי לדעת, שבסופו של דבר, גם כשאני חושבת שאני עובדת בלי מטרה מוגדרת, הדברים שנשפכים אל הדף מגיעים ממעמקי הנשמה.

יומן_אומנות_8

בתמונה למעלה: כפולה מתוך יומן אומנות שיצרתי בתקופת הקורונה

היום אני יכולה להעיד על עצמי, שהיומן הוא אמצעי הביטוי האומנותי שאני הכי אוהבת ושאני הכי מתחברת אליו. 

אז מהו סוד הקסם של היומן? קודם כל, בזמן שאני יוצרת כל העולם סביבי משתתק, אני מרוכזת בעצמי ובמחשבות שלי ומתנתקת מכל הרעש מסביב. יש כמובן את אלמנט ההפתעה, כי אין לי מושג מה הולך להתפתח ולקרות על הדף והסקרנות מרגשת אותי. מכיוון שיש כל-כך הרבה טכניקות שאפשר להשתמש בהן, נוצר מצב שבו יש לי יומנים במגוון של סגנונות: יש יומנים בהם אני מדביקה, חותכת, גוזרת, מצרפת, מחסירה. ויש יומנים שבהם אני עובדת רק עם טושים, ישירות על גבי הדף החלק, בלי למחוק או להתחרט. לכל יומן סגנון משלו והקשרים רגשיים שונים ואני עובדת בהם בהתאם לחשק שלי באותו רגע. התחושה היא שהעבודה ביומן יכולה להמשך עוד ועוד... הדף, בדיוק כמו העץ שממנו הוא נוצר, יודע לתת מעצמו ולשתף פעולה עם התהליך. הוא יודע לספוח את המים, לעמוד במעמסה של האקריליק, אפשר לחורר או לקרוע אותו, להדביק אליו, לקמט אותו ואם ממש שנאתי את התוצאה אז גם לתלוש אותו החוצה, למרות שזה כמעט ולא קורה לי. בסוף התהליך אני מתבוננת ביצירה, מזהה רגשות ושאלות שצפו ועלו בי בדרך. לרוב אני קמה ביום המחרת אחרי שבמהלך הלילה הראש עשה איזשהו עיבוד למה שיצא אל הדף. 

יומן_אומנות_פרידה.jpg

כפולה מתוך יומן שבו עבדתי רק עם טושים ועט שחור דק

אז איך, בעצם, מתחילים לעבוד ביומן אומנות? על מה חושבים? מה עושים? כמו כל התחלה, גם זאת עשויה להיות מאתגרת. הנה כמה טיפים שאספתי לאורך הדרך שאולי יוכלו לעזור גם לכן להניע תהליך.

1. לא לפחד כלל - אל תחשבו לרגע שצריך להיות מוכשרת או ציירת כדי לעבוד ביומן, ממש ממש לא. יש המון טכניקות וכלים שאפשר להשתמש בהם כדי לפצות על היעדר יכולת לצייר או מחסום נפשי או ריגשי כזה או אחר. אפשר להתחיל לשרבט עצמאית ביומן, אפשר לעבוד עם שלל ההדרכות המצולמות שיש באינטרנט או להירשם להדרכה מקצועית, אונליין או פיסית. איך שלא יהיה, זה לגמרי אפשרי וזה מתאים לכולן.ם.

2. קופסת הפתעות - חלק מרכזי בעבודה ביומן הוא ניירות מסוגים שונים, ולכן אני ממליצה לאסוף ניירות שאתן אוהבות בקופסה גדולה. שימו שם מגזינים מעניינים, תמונות שאתן אוהבות, בולים, מדבקות וכל מוצר מנייר שעושה לכן את זה. לימדו להסתכל פעמיים על מוצרי נייר שאנחנו רגילות לראות מדי יום במרחב הציבורי: מפות, כרטיסי נסיעה, פלאיירים וכן הלאה. הם יכולים להוות השראה וחומר לכפולות מעניינות.


 

יומן_אומנות_5

כפולה שמשלבת מספר רב של מדיות וחומרים: צבעי גואש ופסטל, פיילוט שחור, קרעים ממילון עברי-אנגלי ישן, וואשי טייפ, חיתוכי נייר מעוצבים, חוטים ודיו אדום

3. פינה לעבודה - אם זה מתאפשר, הכיני לעצמך פינה מזמינה שנעים לשבת וליצור בה ושיש בה, ככל שניתן, שקט ושלווה. שימי לך את חומרי היצירה האהובים עליך: טושים, עפרונות צבעוניים, וואשי טייפ, צבעי מים, אקריליק... כל מה שצריך כדי להתיישב עם כוס קפה בנחת וליצור.

כפולה מתוך יומן שהכנתי בזמן סגר הקורונה, 2019

4. לקבל השראה - יומן אומנות הוא תחום יצירה שהפך מאוד נפוץ ויש יוצרות רבות ומגוונות שאפשר לעקוב אחריהן ברשתות החברתיות ולקבל מהן השראה. מספיק שתחפשו בפינטרסט Art Journaling ויפתח לפניכן עולם ומלואו, שבטוח יעשה לכן חשק להתחיל יומן משל עצמכן.

5. דף חלק? לא בטוח - לפעמים יותר קל לי להניע כפולה ביומן אם אני לא עובדת על דפים חלקים. דף חלק עלול להיות מאוד מאיים, אבל כשיש על הדף כבר איזשהו "עוגן", ויזואלי או טקסטואלי, להיאחז בו, קל יותר להתחבר. לפעמים דווקא מה שכבר קיים עוזר לי להתחיל ואפילו להשתלב כחלק מהרעיון.

כפולה 18.jpg

כפולה שמשלבת את האיורים שהיו קיימים על הדף עם העיצוב החדש

6. להיות חלק ממאמץ קבוצתי - אפשר להצטרף לקבוצה של "יומן אומנות נודד". במסגרת הקבוצה יש 12 משתתפות, כל אחת יוצרת שתי כפולות עמודים ביומן אומנות משל עצמה תחת נושא שהיא בוחרת. את היומן שהתחילה, המשתתפת מעבירה לבאה אחריה ברשימה שתמשיך עוד שתי כפולות, ובמקביל היא מקבלת ממשתתפת אחרת יומן אחר וממשיכה בו שתי כפולות, כך שכולן עסוקות כל הזמן. בסוף התהליך שאורכו כשנה כל משתתפת מקבלת בחזרה את היומן שלה, אחרי שכל 12 המשתתפות עבדו בתוכו ותרמו לו מנקודת המבט האישית ובסגנון שלהן. זו הזדמנות נהדרת לקחת חלק ביומן שתוך כדי העבודה בו אפשר גם ללמוד מעבודות של יוצרות אחרות. אפשר לחפש "יומן אומנות נודד" בפייסבוק ולהצטרף לקבוצה, מומלץ!

כפולה מתוך יומן אומנות נודד בנושא "ילדים בשירים", שהתחילה יוצרת אחרת ושאני המשכתי

היומן הוא כלי קיבול למחשבות, שאלות ותהליכים שאנחנו עוברות, עם עצמנו ועם הסובבים אותנו. כדאי לגשת אליו בראש פתוח, לקבל באהבה ובסלחנות את התוצאה גם אם לא בדיוק ככה התכוונו שהיא תצא מכיוון שבסופו של דבר, עצם העבודה ביומן היא תהליך והישג, וחלק מהלמידה בעבודה ביומן היא היכולת המיוחדת הזאת לסלוח לעצמנו' גם אם לא יוצא מושלם. הכי חשוב זה להסתכל על מה שהוצאתי מעצמי, לנסות להבין מה רציתי לומר ולתת לילדה הקטנה שיש בתוכי הזדמנות לצאת קצת החוצה.

עבודה נעימה :-)

נ.ב. אם יש לכן שאלות לגבי העבודה ביומן, אשמח מ-א-ו-ד שתיצרו קשר וננסה ביחד ליצור את הקסם של היומן.

בסרטון כאן למטה: יומן אומנות שהכנתי במהלך חודש אוקטובר 2020 בהשפעת ובהשראת הקורונה, ושהוצג בתערוכת "יומן ויזואלי בזמן קורונה" בגלריה "כנפיים" ביפו. מתחתיו כפולה מתוך יומן שהכנתי קצת אחרי השבעה באוקטובר 2023, ושהוצג בגלריה בן-עמי. אחריהם, כפולות נוספות מיומנים שנעשו בתקופות שונות ובטכניקות שונות.

יומן אמנות שבעה באוקטובר_רונה שחר_edited
bottom of page